-
Ρωσική απάντηση στις προτάσεις Βενιζέλου για τα BMP-3HEL - Δύο "ναι" και ένα "όχι"
Δύο «ναι» και ένα «όχι» περιλαμβάνονται στην απάντηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα θέματα αμυντικοτεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα, τα οποία τέθηκαν από την ελληνική πλευρά στην σύσκεψη της Μόσχας κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 30-31 Μαρτίου. Η Ρωσία συμφωνεί στην τροποποίηση της διακρατικής σύμβασης για τα ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3HEL, σε ότι αφορά τις αρχικές προβλέψεις που επιβαρύνουν το συνολικό κόστος, δηλαδή την πλήρη απάλειψη των αντισταθμιστικών, την πρόβλεψη για εγγυητικές επιστολές και ρήτρες.
Μαζί με την προμήθεια αρχικά μειωμένης ποσότητας πυρομαχικών, το κόστος του προγράμματος περιορίζεται στο 1,35 δισ. ευρώ με καταβολή μόλις του 10% της προμήθειας εντός 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης! Επίσης δέχεται την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη συμφωνίας πλαίσιο που θα καθορίζει τις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις σε όλα τα κοινά αμυντικά προγράμματα, όπως επίσης και την «κωδικοποίηση» των διαδικασιών μεταξύ των δύο πλευρών.
Αρνητική ήταν η απάντηση της Μόσχας στο να συμπεριληφθεί η διακρατική συμφωνία για την προμήθεια των BMP-3HEL στη προτεινόμενη γενική συμφωνία πλαίσιο. «Δεν έχει καμία σχέση η συγκεκριμένη διακρατική συμφωνία με την γενικότερη που προτείνετε» απάντησε η ρωσική πλευρά.
Τώρα αναμένεται η τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, η οποία έχει ήδη καθυστερήσει (υπήρχε προφορική δέσμευση για την υποβολή της απάντησης μέχρι τις 30 Απριλίου) προφανώς λόγω των γεγονότων των ημερών. Οι Ρώσοι δεν αποκλείουν ακόμα και χαμηλότοκη δανειοδότηση της αγοράς, με την δημιουργία ενός fund «αμυντικών επενδύσεων», στιλ FMS, όπως είχε προτείνει στο ταξίδι του στην Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αξίζει να σημειώσουμε πάντως, ότι ήταν η πρώτη φορά που τα αντισταθμιστικά θα τα υλοποιούσε για πρώτη φορά το κράτος και όχι ιδιώτης και ότι στο πακέτο προβλεπόταν η δημιουργία εργοστασίου για την επισκευή μέχρι 5ου βαθμού κλιμακίου συντήρησης των οχημάτων...
Γενικά οι Ρώσοι ιθύνοντες δεν φαίνεται να ανησυχούν για την υλοποίηση τη διακρατικής συμφωνίας παρά τα απίστευτα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά συμβαίνοντα στην Ελλάδα. Δεν έχει γίνει γνωστό, πάντως, αν το θέμα του BMP-3HEL, συζητήθηκε προ εβδομάδος μεταξύ Γ.Παπανδρέου και Β.Πούτιν, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του για να συζητήσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ζητήσει ρωσική στήριξη στο ΔΝΤ (η Ρωσία είναι η τρίτη χώρα μετά τις ΗΠΑ και την Γερμανία σε χρηματοδότηση του ΔΝΤ).
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
0 σχόλια: